Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 5, 2015 in East, OCN, Кино и телевизия | 2 comments

Missing Noir M (2015)

Missing Noir M (2015)

Когато спомена пред някого, че съм фен на корейското кино, повечето ми познати, дори и запознатите с него си представят неща свързани с драматичен сценарий, който се гледа само и единствено в присъствието на голям пакет носни кърпички. Може би до някъде са прави, но корейците освен сълзливи истории са способни пресъздават сценарии богати на екшън, трагедия, мистерия и множество други сериозни тематики. Дори няма да се впускам в преразказ на великолепните исторически филми, които съм гледала (но все пак, за да твориш история, първо трябва да имаш такава).

С презентацията на Missing Noir M, която следва да ви представя, целя да запозная и малкото читатели на този непретенциозен за посетителски наплив блог, че корейците наистина са способни да пресъздадат в най-малки подробности не само харектерни житейски битовизми, но и онези тъмни моменти от живота, от които хората странят и за които не обичат да говорят. И колкото и да страним от отрицателното им естетсво, в страни големи колкото Корея, те също са част от това ежедневие и за много хора са една съпътстваща живота им реалност.

Жестоки убийства, безследно изчезнали хора, студени досиета, самоубийствени актове на отчаяние и много други тъмни страни от човешката същност са включени в историите, които Missing Noir M ни представя. Ала за разлика от натрапчивите, много-сезонни америкнаски крими-сериали, тази продукция е съсредоточена само в 10 епизода – два по два свързани, в които интелигентни, находчиви, а защо не и забавни (колкото и странно да звучи за този жарн) хора разплитат заплетени мистерии.

И преди да ви поднеса в основи историята на сериала, ще спомена само, че за мен тази продукция на телевизионната компания OCN може да бъде сравнявана като калибър с американската продукция CSI. Ала, ако в там основна идея е разкриването чрез използване на съвременните био и инженерни технологии, то тук имаме до болка познатия неостаряващ метод на дедукцията, която лично за мен прави сериала още по-привлекателен и интересен.

Основна информация за сериала

Заглавие: Missing Noir M
Заглавие на корейски: 실종느와르 M
Романизация: Siljongneuwareu M
Режисьор: Lee Seung-Young, Kim Gun-Hong
Сценарист: Lee Yoo-Jin
Разпространител: OCN
Жанр: Екшън, Криминален
Епизоди: 10
Времетраене: 65 мин.
Премиера: 28 март 2015 г.
Финал: 30 май 2015 г.
Излъчване: Събота 23:00
Език: корейски
Страна: Южна Корея
В ролите:
Kim Kang-Woo Gil Soo-Hyun
Park Hee-Soon Oh Dae-Young
Jo Bo-Ah Jin Seo-Joon
Kim Hyu-Cheol Park Jung-Do
Park So-Hyun Kang Joo-Young

Missing Noir M е сериал разкзващ истории, от които наистина могат те побият тръпки. Още с първия епизод, зрителското внимание е приковано от гротеските картини на жестоките и същевременно перфектно замислени престъпления. На набързо сформирания екип, оглавен от гениалният бивш аген на ФБР Gil Soo-Hyun (Kim Kang-Woo) и двамата му колеги, дори не е предоставена възможността да се опознаят един друг преди да започнат съвместно работа. Точно това, смея да твърдя е и един от основните чаровете на продукцията. Сценарият не набляга само и единствено на престъпленията и тяхното разкриване, но и позволява надграждането на образите на главните действащи лица, всяко от които крие свои тайни и своя тъмна страна.

Характерно за криминалните сериали на OCN е, че онова което в самото начало се предлага на зрителите като даденост по отношение на персонажите е едва върха на айзберга. Сюжетът обикновено представлява плетеница от малки догатки, мимики и жестове, за които трябва да следиш внимателно, докато накрая пред теб не се разгърне пълната картина на основната скрита история, около която в действителност се гради сериалът.

Навярно звуча изключително пристрастно, но до този момент нито Dr. Frost, нито Bad Guys са ме разочаровали. Малкото на брой, но изключително заплетени и интересни серии ти дават възможност да разнообразиш скучното ежедневие, да се отпуснеш пред телевизора (компютъра) и същевременно те запленяват до толкова, че на финалът искаш още и още. И тъй като смея да твърдя съм гледала не малък брой сериали на тази тематика, Missing Noir M не случайно е един от любимите ми. Тази продукция страда от липса на посредственост и еднообразие, които рано или късно започват да бликат от продължителните и еднотипни епизоди и сезони на големите му западни събратя.

Така че, ако и вие като мен сте се отекчили от безконечните телевизионни поредици, горещо ви препоръчвам този сериал. Убедена съм, в случай че преглътнете нетипичната реч, ще останете много доволни или поне няма да съжалявате за отделеното му време.

Поддържащи роли:
Kang Ha-Neul Lee Jung-Soo (ep.1-2)
Ko Bo-Gyeol Kang Soon-Young (ep.1-2)
Jung Woo-Sik Joseph Joo (ep.2)
Lee Seung-Hyeong Kim Seok-Jin (ep.2)
Ryu Tae-Ho Kim Seok-Gyu (ep.2)
Park Hae-Joon Ha Tae-Jo (ep.3-4)
Son Jong-Hak Ryoo Jung-Gook (ep.3-4)
Han Soo-Yeon Lee Jin-Young (ep.3-4)
Seo Eun-A Eun Chae-Rin (ep.3-4)
Kim Ji-Hoon Kim Yoon-Jae (ep.4)
Yoo Jung-Suk Ko Dong-Ho (ep.5)
Jang Gwang Nam Seok-Tae (ep.5)
Han Seung-Hyun Kim Dae-Soo (ep.5)
Kim Yeol Ko Dong-Joo (ep.5)

Резюме

Kim Kang-Woo е в ролята на гениалният бивш агент на ФБР, който едва навършил 10 годишна възраст е приет и завършва харвардския университет. След десет години работа за бюрото, Gil Soo-Hyun (Kim Kang-Woo) се завръща в Корея, ала почивката му не трае дълго. Осъден на смърт убиец изпраща персонално адресирана до него “арт-загадка”, която презентира сцената на жестоко и мъчително убийство. По същото време полицаи открива жертвата и Gil Soo-Hyun бива въвлечен в разкриването на престъплението. Оказва се обаче, че това е само началото на редица от убийства, жертвите на които са взаимно свързани помежду си с друго жестоко престъпление, извършено преди повече от 20 години. Gil Soo-Hyun не само трябва да се пребори със загатките, но също така и да се довери на помоща на експерта в разрешаване на случаите с изчезнали хора Oh Dae-Young (Park Hee-Soon) и специалистката в кразкриване на кибер-престъпления Jin Seo-Joon (Jo Bo-Ah).

Тийзър

Трейлър

Бележки

1. “Missing Noir M” заема мястото на доскоро обитавания от “Bad Guys” времеви слот в събота вечер и ще бъде последван от “My Beautiful Bride” през юни 2015 г.

2. Първоначалното работно заглавие е било “Teuksoosiljongjundamban M” (“Специален отряд за изчезнали хора M”).

Kim Yoon Ah (김윤아) – 자각몽 (Feat. 올티)

[실종느와르 M OST (Missing Noir M OST)]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BLXUtzr9FRA]

2 Comments

  1. Страхотно криминале просто. А финалът – по корейски гаден!

    • Аз от сега стискам палци за продължение… Ако ще и две години ще чакам, но само да има.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This