Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Nov 11, 2014 in East, Кино и телевизия | 0 comments

Pride and Prejudice ( 오만과 편견 )

Pride and Prejudice ( 오만과 편견 )

“Pride and Prejudice”/ 오만과 편견 е новото, горещо заглавие на MBC, което на 27 октомври 2014 г. замени “The Night Watchman’s Journal” и на свой ред ще бъде последвано от “Shine or Go Crazy” през януари 2015 г. Излъчва се понеделник и вторник от 21:55 ч. ( бел. ав. Това е по корейския часовник, да не се заблудите), като е предвидено сериалът да бъде 20 епизода.

До тук със статистиката. Обещах си, че ако седна да пиша за тази продукция сама ще подбера думите си и ще обогатя до колкото мога скучните резюмета, които официалните източници ни предоставят.

Предвид, че до момента са излъчени едва 5 епизода, мога да твърдя само, че “Pride and Prejudice” има обещаващ сюжет, който получава подобаващо добра реализация от страна на екипът, работещ по пресъздаването му.

И като заговорихме за сценарий, нека споделя с вас, че историята проследява ежедневието на екип от така наречени „губещи прокурори“ (бел. ав. Отдел, който не следва да предизвиква публичният интерес, а просто да си върши незабелязано задачите), които са се отдали на идеята да защитават невинните, бедните и беззащитните граждани и са твърдо решени да се борят срещу престъпността, горделивите власти и предубедената система, чиято намеса в работата им се задълбочава с всеки следващ епизод. Но нека Ви представя главните действащи лица в драмата.

Koo Dong-Chi е персонажът в историята, поставен на пиедестал с брилянтния си ум и натрупан десет годишен опит, които са му позволили да усъвършенства уменията си и да разкрива какво в действителност мислят околните, като в това време запазва собствените си мисли неразгадани и се наслаждава на облагите на бюрократичната система. Положил юридическия изпит непосредствено с гимназиалното си образование и заобикаляйки напълно колежа, Koo Dong-Chi се издига до длъжността прокурор, когато е едва на 21 години.

Han Yeol-Moo е стажант-прокурор, назначен под опеката на Koo Dong-Chi. Още с първите кадри от сериала става ясно, че двамата имат общо минало, което бива разкривано пред погледите на зрителите постепенно, като парчета от пъзел. Han Yeol-Moo е била детектив, който решава да стане прокурор, поради упоритото си желание за преследване на истината и справедливостта. Но около персонажът витае мистерия, която в крайна сметка ни показва, че в миналото си героинята е претърпяла загубата на малкия си брат – събитие, което не само е преобърнало живота ѝ, но същевременно я е захранило със силата да се лиши от всичко, но да посочи и залови извършителят. И точно тук се разкрива връзката ѝ с Koo Dong-Chi и основната причина Han-Yeol-Moo да стажува като прокурор, точно под негова опека. Той е главният ѝ заподозрян, но поради липсата на достатъчно веществени доказателства, властите не желаят да подновят случая, а самата Yeol-Moo не може да повдигне обвинения. Ето защо преглъщайки гордостта си и уповавайки се на предубеждението за вината на Dong-Chi, Yeol-Moo започва не само да работи редом с „убиецът“, но дори заживява под един покрив с него и общия им сътрудник, следователят и бивш състезател по таекуондо Kang Soo.

Други двама основни персонажа в драмата са хладнокръвният прокурор ветеран Moon Hee-Man и сладкодумният безработен комарджия Jung Chang-Gi. Двамата също крият общо минало, което обаче тепърва предстои да ни бъде разкрито.

Някъде бях прочела, че ставало дума за любовна история между прокурори. Дори да има и 10% истина в това твърдение, любовната нишка е само толкова – нишка, а не водещо сценария клише. В сюжета няма една основна линия, а напротив, всички са важни и от рано си личи, че постепенно ще бъдат преплетени, докато не образуват една по-голяма и по-важна, доста объркваща и далеч не елементарна история, в която любовта е само предпоставка за преодоляването на гордостта и предразсъдъците, които лъхат от персонажите в момента.

Другото водещо в препоръките ми за драмата е актьорският състав.

Pride-and-Prejudice7

В ролята на Koo Dong-Chi се превъплъщава Choi Jin-Hyuk, чието участие сте или може да видите във Fated to Love You, Emergency Couple, The Heirs, Gu Family Book, Panda and Hedgehog, It’s Okay, Daddy’s Girl и много други, които няма да изброявам за момента. Казано накратко, това е актьор, който умее да пресъздава еднакво добре главни и второстепенни роли, харизматичен е и от екрана личи, че се отдава напълно на персонажа.

Pride-and-Prejudice8

Противоположно на него стои Baek Jin-Hee, която се изявява активно не само на малкия, но и на големия екран. Едни от последните ѝ участия на телевизионния екран са на изключително сложната като персонаж императрица Danashri в Empress Ki и скромната, но упорита и борбена Oh Jung-Hee в Triangle. И ако не мога, а и предпочитам да не говоря много за впечатленията си от Triangle, то за отличното ѝ и завладяващо участието в Empress Ki съм способна да извадя аргументи колкото написаното до момента по тази тема.

Pride-and-Prejudice9

Не мога да кажа много за Choi Min-Soo, актьорът изпълняващ Moon Hee-Man, защото това е първото му превъплъщение на екран, което имам удоволствието да гледам. И като казвам удоволствие не се стремя да отправям похвали, заради безконечната му актьорска биография, а защото до момента впечатленията ми от участието му в сериала са много добри. Героят на Min-Soo е противоречива личност. Той е строг ментор и добър учител, от който можеш да вземеш пример, но същевременно далеч не е случайна личност. От малкото представено досега в сериала става ясно, че има неслучайни връзки, и то не само в света на правосъдието.

Pride-and-Prejudice11

На Lee Tae-Hwan се пада честта да пресъздаде образа на младият Kang Soo – персонаж слънце за окото на зрителите (бел. ав. или е по-подходящо да кажа зрителките). За актьорът, на който съвсем скоро му предстои да навърши 20, това е едва втората телевизионна драма. Преди “Pride and Prejudice” има малко второстепенно участие в King of High School Life Conduct. За разлика от предходната му роля, тук обаче му е поверен доста по-сериозен персонаж, на който му предстоят трудности и премеждия, както следящите сериала могат да предположат от последната излъчена пета серия. За Kang Soo и Tae-Hwan навярно ще се върна да поговоря повече след като изгледам и епизода, който ще се излъчи днес, тъй като в него предстои развръзка засягаща имено този персонаж.

Pride-and-Prejudice10

Като за финал на представянията на основния актьорски състав, но не на последно място по важност идва актьорът Son Chang-Min, изпълняващ ролята на Jung Chang-Gi. Отново актьор с голямо резюме зад гърба си, който съм имала възможността да гледам само в Glorious Day, но който за краткото време, от както се е появил в сериала, успя да ме спечели с еднакво добрите си изпълнения на сериозен мъж, абсолютен пияница и пройдоха, и страхотен комедиант. За неговото участие също ще отложа да разсъдя в този пост и ще се позова на желанието си да го погледам малко повече преди да правя заключения.

Поддържащи роли в продукцията имат също така и актьорите Choi Woo-Sik, Jang Hang-Seon, Jung Hye-Seong, Baek Su-Ryeon и Kim Na-Woon.

Предполагам от написаното до тук ви стана ясно, че едва с петте си излъчени епизода, продукцията на режисьорът Kim Jin-Min и сценаристът Lee Hyun-Joo, ме е впечатлила до толкова, че нямам ни най-малко търпение да видя още и още от нея. Не смея да бързам и да правя заключения от типа, че така ще бъде и до самият край, но малкото видяно до момента, ме кара силно да се надявам да на един подобаващо добър финал.

Надявам се темата да ви е допаднала и ако подобно на мен сте запалени по корейското кино и тв продукции, да съм ви привлякла като потенциален зрител на драмата. Това определено няма да е последният ми пост относно “Pride and Prejudice”, така че си „пишем“ отново.

Fighting!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This